Schrijf je levensverhaal onder de Spaanse zon

Nog niet zo lang geleden werden vooral levensverhalen geschreven van bekende mensen, denk aan de biografie van Steve Jobs of Annie MG Schmidt. Maar zo hoogdravend hoeft het allang niet meer te zijn want ook de gewone man in de straat legt persoonlijke verhalen vast, en dat is maar goed ook. Het leven is in een halve eeuw behoorlijk veranderd. De typemachine werd een computer, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en namen als Lambertus, Johanna of Hendrika verdwenen en werden Linda, Sander of Martijn. Iedereen heeft dus een levensverhaal maar wat doen we ermee?

Brenda van Es moedigt iedereen aan zijn of haar levensverhaal vast te leggen. “En het beste schrijf je weg van huis, omringd door tijd, rust en ruimte.”

Ik zou er een boek over kunnen schrijven

Dát hoort Brenda van Es (1976), gespecialiseerd in levensverhalen, maar al te vaak. “Veel mensen doen het niet, stellen het uit. Ze hebben zoveel te vertellen dat ze niet weten waar ze moeten beginnen. Bovendien is schrijven een eenzame bezigheid, niet iedereen kan dat. De dagelijkse beslommeringen winnen dikwijls de aandacht: de telefoon gaat, de was moet nog gedaan et cetera. Zonde! Het is een gemiste kans voor de generaties die nog komen als verhalen niet op papier komen want als je je geschiedenis kent begrijp je jezelf ook een stuk beter. Het mooie is dat je pen je veel inzichten brengt. Al schrijvend vind je antwoorden op vragen als: Waarom deden mijn ouders bepaalde dingen? Heb ik die overgenomen of doe ik het juist anders? Wat heeft me dat opgeleverd? Op wie lijken mijn kinderen het meest?’. Een levensverhaal is daarom waardevol voor jezelf, voor je kinderen en kleinkinderen.”

Schrijf je levensverhaal onder de Spaanse zon

Brenda van Es heeft een unieke methode ontwikkeld voor mensen die het levensverhaal willen vastleggen. Ze organiseert schrijfweken  ‘Ik & Mijn levensverhaal’ in prachtig Andalusië . Deelnemers worden er omringd met de ideale schrijfingrediënten tijd, rust en ruimte. De schrijfweken vinden het hele jaar door plaats op magische schrijfplekken in Granada en Ronda. “Terugblikken en genieten gaan er hand in hand. Tijdens de schrijfweek schrijft iedereen op z’n eigen niveau en werk ik met kleine groepen van 4-8 personen. Bovendien krijgen de deelnemers een flinke dosis schrijfbegeleiding, en ook culinair zit het goed.” De aanvulling van Brenda is misschien wel de mooiste reden om deel te nemen aan zo’n schrijfweek in Spanje: “Levensverhalen zijn niet stoffig, zoals vaak wordt gedacht. Tijdens deze week wordt de deelnemer in de watten gelegd en is het eerder glamourous zodat je je alleen maar op het schrijven hoeft te concentreren.”

Oordeel zelf. Wij zijn in elk geval onder de indruk van deze jongste levensverhaalschrijfster die Nederland rijk is!