De mooiste natuurgebieden van Nederland

Mensen vertrekken vaak naar het buitenland als ze van de natuur willen genieten, maar Nederland zelf heeft ook zoveel moois te bieden. De natuurgebieden in Nederland zijn verrassend mooi en plekken waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen of gewoon lekker kunt genieten. In dit artikel zetten we vijf van de mooiste natuurgebieden van Nederland voor je op een rijtje, zodat je eens heerlijk kan genieten van wat Nederlands eigen bodem te bieden heeft.

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Dit natuurgebied in Noord-Brabant is zo’n 4000 hectaren groot en wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Het gebied wordt afgewisseld met heide, bossen en zandvlakten. Je kunt hier lekker fietsen door de bossen, een lange wandeling maken over de hei en er is zelfs de mogelijkheid om te paardrijden over de zandvlaktes. Ook is er een mooi uitkijkpunt dat via een verhard pad zelfs met een rolstoel te bereiken is. Als je je ogen goed open houdt spot je misschien zelfs een ree of das. Een leuk feitje over de Drunense Duinen is dat de hei wordt beschermd door een schaapsherder met zijn kudde. Naast de duinen vind je hier ook nog Landgoed Plantoon die al een eeuwenlange geschiedenis kent. Dit landgoed is opgetrokken in de Engelse landschapsstijl en is voorzien van statige lanen, graslanden, dijkjes en middeleeuwse hoeves. Dit is weer een heel ander landschap dan de duinen, maar zeker net zo mooi.

De Hoge Veluwe

De Veluwe is een bekend natuurgebied in Nederland, maar dat maakt het niet minder mooi. Naast de natuur kent het nationale park ook cultuurevenementen. Met zo’n ruim 54000 hectare grond is er ongelooflijk veel te zien op de Veluwe. Het gebied wordt afgewisseld door verschillende soorten bos, zoals naaldbos en loofbos, maar ook gemengd bos, vennen, stuifzand, grasvlakten en heide. Er lopen ook ongelooflijk veel dieren rond hier, waardoor de randen van het natuurgebied afgezet zijn met hekken. Tijdens het wandelen of fietsen over de Veluwe heb je een kans om een aantal van deze dieren te spotten, zoals edelherten, wilde schapen en zwijnen, konijnen en parelmoervlinders. Daarnaast leven er in dit gebied ook dieren en planten die met uitsterven bedreigd worden, zoals de ringslang, de heikikker en de bruine vuurvlinder, maar ook de jeneverbesboom en de lelieachtige beenbreek. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven en er zijn een aantal wildobservatieposten verspreid over het gebied. Daarnaast kun je een wandeling over de Veluwse bossen combineren met een bezoekje aan het Kröller-Müller museum.

Het Nederlands waddengebied

Het Waddengebied mag niet gemist worden op deze lijst van de mooiste natuurgebieden van Nederland. De Waddenzee staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het water van de Waddenzee is relatief warm en daardoor zijn er ongelooflijk veel diertjes en plantjes in het water te vinden. Naast het spotten van zeehonden, kun je ook veel vogels en waddengebiedschelpdieren hier vinden. Voor veel vogels is het Waddengebied dé plek om de winter door te brengen of eieren te broeden in de zomer. Door de vele vogels die het Waddengebied als tijdelijk thuis beschouwen, zijn er voor mensen veel vogelkijkplekken gecreëerd. Daarnaast kun je genieten van de zee als achtergrondmuziek tijdens een wandeling door de duinen of ga op pad met een huifkartocht. Erg populair is het wadlopen. Je zit dan met je tenen lekker in het zand en met veel geluk kom je tijdens het lopen ook nog zeehondjes tegen. Daarnaast kun je meedoen aan verschillende vogeltochten. Waai eens lekker uit op de top van een duin en geniet van de wind in uw gezicht en het prachtige uitzicht en de natuur.

De Meinweg

In het prachtige Midden-Limburg ten hoogte van Roermond, vind je het natuurgebied De Meinweg. Wat zo speciaal is aan dit park is het terrassenlandschap. Dit houdt in dat er drie plateaus die verbonden worden door middel van steile overgangen. Het hoogteverschil tussen de drie plateaus is 50 meter. De terrassen zijn ontstaan door erosie van de door de Rijn en Maas afgezette sedimenten in een ver verleden en de verschuivingen in de aardbodem. Het landschap is heuvelachtig en er zijn tig wandelroutes in dit gebied te vinden. Het ene moment wandel je nog onder het bladerdek van de bossen en het volgende moment bevind je zich op de heide omringd door vennen en beekjes. In de Meinweg kun je met een beetje geluk een boel dieren spotten. Zo vliegen hier honderd soorten vogels. Daarnaast kun je ook uw ogen openhouden voor hagedissen, slangen, adders, kikkers, padden, zwijnen, marters, hermelijnen en vossen. De Meinweg is huis voor verschillende soorten flora. Zo kun je hier de eiken-berkenbossen herkennen, maar ook broekbossen en droge en natte heide. Aan de rand van het park ligt het bezoekerscentrum van De Meinweg waar natuurproducten verkocht worden. Daarnaast worden er tentoonstellingen gehouden en themamiddagen. Ook kun je hier een kaart vinden voor de wandelroutes in het gebied.

Oostvaardersplassen

Het laatste natuurgebied op dit lijstje zijn de Oostvaardersplassen in Flevoland. Deze provincie mag dan wel door de mensenhand zijn ontstaan, maar ook hier is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland te vinden. Eerst wilde men van deze regio een industriegebied maken, maar de grond bleek te nat. Er werd toen besloten dit gebied de vrije hand te geven en inmiddels is er een schitterend moerasgebied ontstaan met rietvlaktes en waterplassen waar ongelooflijk veel flora en fauna te vinden is. Er zijn Oostvaardersplassenongelooflijk veel vogels in dit gebied te vinden zoals de zilverreiger, de zeearend, de karekiet en de zwarte ooievaar. Andere dieren die de Oostvaardersplassen hun thuis hebben gemaakt zijn vossen, reeën, hazen, vleermuizen en konikpaarden. Een gedeelte van de plassen is afgesloten voor publiek. De natuur kan hier zo ongestoord en ongerept zijn eigen gang gaan. Een mooi moment om de Oostvaardersplassen te bezoeken is in het najaar als het bronsttijd is voor de edelherten. Met een van de vele excursies kun je dit spektakel waarnemen en zien hoe de mannetjesherten hun territorium verdedigen om de mooiste hertjesdame voor zich te winnen. Het is heerlijk wandelen door de Oostvaardersplassen, maar je kunt hier ook lekker de fiets pakken. Dit natuurgebied is niet alleen uniek voor Nederland, maar voor heel Europa.