Waar moet u op letten bij het meten van uw bloeddruk?

Zo’n tien procent van de Nederlandse bevolking kampt met een hoge bloeddruk Tegenwoordig kan iedereen zelf op een gemakkelijke manier zijn of haar eigen bloeddruk meten met een speciaal meetapparaat. Bloeddruk kan per persoon heel verschillend en vooral erg wisselend zijn. Daarom is het raadzaam om eens in de zoveel tijd uw eigen bloeddruk op te meten. Dit hoeft dus niet meer bij de dokter, maar hoe gaat dit eigenlijk in zijn werk? En waar moet u op letten bij het opmeten van uw bloeddruk?

Blijf op de hoogte van uw bloeddruk
Zelf uw bloeddruk meten heeft veel voordelen. Veel mensen hebben bij de dokter bijvoorbeeld last van het ‘wittejasseneffect’: een soort spanning, waardoor de bloeddruk hoger wordt dan deze normaal gesproken is. Daarnaast kunt u op elk moment van de dag zelf uw bloeddruk opmeten. Deze meters voor thuis zijn digitale meters. De manchet plaatst u om uw bovenarm, waarna de meting wordt gestart. Na ongeveer een minuut krijgt u de waardes te zien op het scherm van de bloeddrukmeter. Meet altijd meer dan één keer, omdat een waarde kan afwijken. Neem dan het gemiddelde van deze metingen. Om uw bloeddruk bij te houden, moet u op verschillende dagen meten, maar wel allemaal op hetzelfde tijdstip.

Tips: waar moet u op letten?
Een bloeddrukmeter kopen kan al vanaf 20 euro. Wanneer u regelmatig uw bloeddruk wilt meten is een meter van rond de 50 euro vaak al voldoende.

Tijdens het meten zijn er een aantal dingen waar u op moet letten. Meet bijvoorbeeld altijd dezelfde arm, het liefst de linkerarm. Zorg ook dat u geen kleding draagt dat uw arm kan afknellen. Het beste is om de bovenkleding uit te doen tijdens een meting, zodat dit geen effect kan hebben op het meetresultaat. Daarnaast moet u het apparaat gebruiken wanneer u ontspannen bent en ontspannen kan zitten.

Leg uw armen en benen niet over elkaar, maar ontspan wel uw hele lichaam. Lukt dit niet meteen? Adem dan eens rustig in en uit en maak uw hoofd leeg. Ook is het belangrijk om niet te praten en niet te bewegen tijdens een meting. Dit kan van invloed zijn op de resultaten.

De uiteindelijke resultaten moeten een bovendruk van 120 zijn en een onderdruk van 80. Wanneer u als vijftigplusser een hogere waarde heeft als deze, schrik dan niet. Hoe ouder men wordt, des te hoger de bloeddruk vaak wordt. Wanneer uw bloeddruk veel hoger is dan een bovendruk van 150, is het raadzaam de arts te raadplegen.