Tuintips Februari

Tuintips van februari

  • Moet u bemesten en bekalken? Doe dat niet tegelijk maar eerst de kalk en 5 weken later de mest. Wat ook kan is in het voorjaar mest en in het najaar kalk.
  • Vriest het? Loop dan niet over het gras want dat breekt af en u krijgt gele vlekken in het gras.
  • Vriest het? Laat de tuin dan nog met (winter)rust. Is de vorst weg dan kunt u beginnen met bewerken van de grond. Begint u te vroeg dan verstoort u de planten in hun winterrust en is de kans groot dat ze dood gaan. Geduld is dus een schone zaak.
  • Zijn uw paden of terras glad bij vorst in de winter? Gebruik liever zand dan zout. Zout is slecht voor de grond rondom de tegels. Zout naar binnen lopen is ook nog eens slecht voor uw tapijt ed

 

lavendelWat kunt u wel doen in de winter?

U kunt wel beginnen met de paden en terrassen schoon te maken. Natuurlijk kunt u de hogedrukspuit gebruiken maar… u bent uren bezig, gebruikt veel water en het is voor de buren een vreselijk geluid dat urenlange gebrom. Daarnaast is het slecht voor de tegels en worden ze steeds poreus en sneller groen.

Alternatieve oplossing 1. Wat heeft u nodig: Harde bezem, veger en blik, schoonmaakazijn of vloeibare groene zeep, emmer warm water. Haal eerst alles weg wat in de weg staat zoals plantenbakken ed. veeg daarna de tuin eerst goed aan. Voeg een halve fles schoonmaakazijn of een flinke scheut vloeibare groene zeep toe aan de emmer warm water. Maak de tegels, klinkers of het beton goed nat met dit mengsel en laat het een half uurtje intrekken. Na dit half uurtje met de harde bezem goed de tegels “schrobben”. Een paar emmers water erachter aan en de klus is klaar.

Alternatieve oplossing 2. Ga naar het tuincentrum en koop groenaanslag verwijderaar. Let op dat het milieuvriendelijk is. Beter voor de bloemetjes, bijtjes en de mens zelf. Zodra de vorst uit de grond is is het tijd om een flinke portie compost in de bovenste laag van de tuin te werken.

  • Februari is de maand om fruitbomen te snoeien. Let op dat het niet te streng vriest. De druif liever na februari niet meer snoeien. Als het mooi weer is zijn de sappen al op gang gekomen en bloed de druif dood..
  • Bent u toe aan een nieuwe schutting? Overweeg eens een groene schutting zoals Liguster, haagbeuk of coniferen. Deze beiden beschutting aan vele diertjes en vogeltjes en blijft geeft een natuurlijker blik dan een houten schutting.
  • Houdt van haagjes zoals buxus? Zet voor de variatie eens een haagje neer van kruiden. Denk aan tijmsoorten, lavendel of rozemarijn. Het is weer eens wat anders. Meer kleur en geur in de tuin.beukenhaag