De symptomen van een hartinfarct bij een vrouw

De algemene signalen die zouden kunnen duiden op een (komend) hartinfarct zijn bij de meeste mensen wel bekend. Wat echter niet algemeen bekend is, is dat de symptomen bij vrouwen anders is dan bij mannen. Aankomende hartinfarcten bij vrouwen zijn doorgaans moeilijker te herkennen dan bij mannen.

Wat is een hartinfarct

Het allerbelangrijkste orgaan in het lichaam is zonder twijfel je hart. Het hart pompt het bloed rond, waardoor er zuurstof en belangrijke voedingsstoffen rondgepompt wordt. Zonder dat is er geen leven mogelijk. Het hart heeft echter zelf ook zuurstofrijk bloed nodig om het bloed rond te kunnen pompen. Krijgt het hart geen of onderdoende zuurstofrijk bloed, dan kan het niet (goed) functioneren, zal het stoppen met werken en afsterven. Het hart krijgt zuurstofrijk bloed aangevoerd via de kransslagaders rondom het hart.

Ondanks de verhoogde capaciteit van de kransslagaders kunnen deze in de loop der jaren gaan vernauwen. Dit komt door ophoping van cholesterol, vetten, bloedcellen en bloedplaatjes. Op den duur zal dit dus voor problemen gaan zorgen. Ook de binnenwand van een bloedvat rondom het hart kan los gaan laten waardoor het bloedvat wordt afgesloten. Een ander probleem is dat een bloedprop door de aderen kan reizen en op een gegeven moment ergens in een bloedvat vast kan gaan zitten. Hierdoor wordt het bloedvat ook afgesloten. Het gedeelte achter dit bloedvat wordt dan niet meer van zuurstofrijk bloed voorzien en zal al snel afsterven.

In de volksmond wordt dit een hartinfarct of hartaanval genoemd. De medische term hiervoor is een myocardinfarct.

Symptomen van een hartinfarct

Er zijn een aantal algemene symptomen die erop kunnen duiden dat er iets aan de hand is. Iedereen kan een hartinfarct krijgen, ongeacht leeftijd of geslacht. Sommige infarcten zijn zo klein, dat je ze niet eens zal bemerken. In de meeste gevallen is echter medische hulp of een acute ziekenhuisopname noodzakelijk.

De algemene symptomen zijn:

  • Kort verlies van bewustzijn, flauwvallen, zonder aanwijsbare reden.
  • Plotselinge duizeligheid.
  • Misselijkheid en overgeven.
  • Stekende pijn vlak onder het borstbeen.
  • Klemmende pijn of drukkend gevoel in de borst.
  • Pijn in één van je armen, je kaak en/of je nek.
  • Stekende pijn tussen je schouders of je schouderbladen.
  • Kortademigheid.
  • Plotseling heftig zweten.

Heb je één van deze symptomen, dan betekent dat niet direct dat je een hartinfarct hebt of krijgt. Een willekeurige combinatie van deze symptomen kan daar echter wel op duiden. Het is dan zaak om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Let wel, je krijgt nooit last van alle voortekenen.

Verschil tussen vrouw en man

Bovenstaande symptomen zijn de algemene symptomen. Bij vrouwen kunnen ze echter anders zijn dan bij mannen. Doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen is een hartinfarct. Jaarlijks overlijden er meer dan 26.000 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Bij mannen ligt dat lager, waarschijnlijk omdat de voortekenen bij vrouwen veel moeilijker te constateren zijn of worden toegeschreven aan een andere aandoening. Diverse patiëntenorganisaties trekken dan ook al jaren aan de bel. Mannen schijnen zelfs vaker op hartklachten te worden onderzocht dan vrouwen. Bovendien krijgen mannen meer medicijnen voor hartklachten voorgeschreven en worden er vaker hartoperaties bij mannen uitgevoerd.

Een groot verschil is dat hartklachten bij mannen over het algemeen eerder ontstaan. Bij vrouwen zorgen hun hormonen tot de menopauze ervoor dat ze beschermd worden tegen aderverkalking. De bescherming is na de overgang verdwenen, waardoor de kans op een hartinfarct na de overgang dus groter is.

Aderverkalking is bij mannen vaak geconcentreerd, waardoor er snel een gedeeltelijke verstopping plaats zal vinden en waardoor het voor artsen gemakkelijker te signaleren is. Aderverkalking gaat bij vrouwen echter vaak veel geleidelijker en over een groter gebied. Pas in de allerlaatste fase zal er bij vrouwen een ophoping ontstaan. Tot die tijd is het voor artsen bijna niet mogelijk deze vast te stellen. Alleen de meest moderne Multislice-CT-Scanner kan dit goed detecteren, omdat ze een hoog gedetailleerde dwarsdoorsnede van de slagaders kunnen maken.

Zelfde symptomen, maar verschillende klachten

Vrouwen hebben tijdens de overgang vaak last van opvliegers. Klachten bij vrouwen in of rond de overgang worden dan ook vaak toegeschreven aan de overgang. De huisarts stuurt je weer naar huis met de boodschap dat dit vanzelf weer overgaat. Opvliegers kunnen echter ook duiden op een te hoge bloeddruk en één van de grote risicofactoren voor hart- en vaatziekten is een te hoge bloeddruk.

Symptomen hartinfarct bij vrouwen

Symptomen voor een (komende) hartinfarct bij vrouwen kunnen deels hetzelfde zijn als de algemene symptomen, maar er zitten ook enkele symptomen bij die niet algemeen zijn.

De symptomen voor een hartinfarct bij vrouwen zijn:

  • Hartkloppingen of hartbonzen.
  • Klemmend of drukkend gevoel in de borststreek.
  • Pijn in de nek streek.
  • Stekende pijn tussen de schouderbladen.
  • Kortademigheid.
  • Slapeloosheid.
  • Moe en uitgeput gevoel of gevoel van algehele zwakheid.
  • Plotselinge duizeligheid.
  • Vervelend gevoel in de maag, misselijkheid en overgeven.
Voorkomen is beter dan genezen!

Zoals voor alles geldt vooral voor hart- en vaatziekten dat je ze beter kunt voorkomen dan genezen. Een gezonde leefstijl in combinatie met een gevarieerd voedingspatroon is dan ook het beste wat iedereen eigenlijk zou moeten doen. Gemakkelijk gezegd natuurlijk, maar wat houdt dat precies in?

  • Vermijd zoveel mogelijk stress en depressies. Lichamelijke gezondheid wordt voor een groot deel bepaald door je mentale gezondheid. Vooral je immuunsysteem heeft daar zwaar onder te lijden. Stress brengt je cholesterol uit balans en zorgt voor een hoge bloeddruk.
  • Stop met roken. Algemeen bekend natuurlijk, maar toch zeker de moeite waard. Stoppen met roken levert je vele extra levensjaren op. Daarnaast heeft het direct invloed op de kwaliteit van je leven op dit moment.
  • Hou je gewicht in de gaten. Overgewicht is één van de belangrijkste veroorzakers van hart- en vaatziektes.
  • Ga meer bewegen. Sporten is van levensbelang om zowel je lichaam als je geest gezond en in conditie te houden.
  • Eet gezond. Gezond en gevarieerd eten is goed voor je algemene gezondheid en zorgt voor minder hart- en vaatziekten. Eet voldoende groente en fruit. Laat ongezonde tussendoortjes staan.
  • Let op je cholesterol. Je cholesterol raakt snel uit balans als je te veel slechte vetten binnenkrijgt. Ook dit verhoogd de kans op hart- en vaatziekten enorm.
  • Let op je bloeddruk. Een hoge bloeddruk wordt veroorzaakt door onder andere stress, overgewicht, ongezond eten en dergelijke.

Tot slot

Zorg goed voor je lichaam, eet gezond, beweeg voldoende en probeer hart- en vaatziekten te voorkomen. Gemakkelijk gezegd, maar het is wel heel belangrijk. Bovendien merk je vaak pas hoe ernstig het is als het al te laat is. Daarom nogmaals: voorkomen is beter dan genezen. Je kent nu de symptomen van een hartinfarct. Heb je twijfels? Zoek dan zo snel mogelijk medische hulp.