Robot grasmaaier

Ik zie ze regelmatig over het gras ‘scharrelen”. De robot grasmaaier.

Het is niet nieuw want ik denk dat ik de eerste echt al 7 a 8 jaar geleden gezien heb. Natuurlijk waren ze toen nog niet zo goed als ze nu inmiddels zijn geworden maar ze maaide het gras. Het zag er nogal Science fictionachtig uit maar dat is het allang niet meer.

Natuurlijk is de robot niet voor iedere grasmat nodig. Heb je een stukje van een paar vierkante meter dan is het misschien een wat dure aanschaf. Aan de andere kant, als je een mooi veldje voor je deur wilt maar je kunt of wilt zelf niet maaien is het wel de perfecte oplossing.

Er zijn verschillende merken die robots maken. Denk hier bij aan merken zoals Husqvarna, Gardena, Wolf Garten of Robomow. Welke voor jou tuin geschikt is is niet zomaar te zeggen. Het hangt af van het aantal vierkante meters,heb je een kwetsbare borders of ligt er veel “rommel” zoals takjes op het gras. Belangrijk is dus om goed advies in te winnen en te kijken naar het te besteden budget. De maaiers variëren nogal in prijs. Ze zijn er al vanaf 995, euro en dat loopt op naar zo’n 2600,- euro.

Hoe werkt een robotmaaier?

Komt mijn robot niet in de vijver of bij de buren terecht? Waar haalt hij zijn stroom vandaan? Hoe weet de robotmaaier waar, wanneer en hoeveel hij moet maaien?

Het begint met het afbakenen van je eigen maai gebied. Daarmee wordt ook bedoeld de borders, bomen en de tuingrens. Dit gebeurt door middel van de begrenzingsdraad. Hiermee geef je aan waar de robot wel en niet mag komen. Zodra de robot de draad tegenkomt draait hij om. Zo weet je zeker dat je border border blijven en het gras van buren ook ongemoeid blijft. Je robotmaaier gaat dus niet buiten het aangegeven gebied.
Hoe kort het gras moet zijn stel je zelf in. De robot gaat dagelijks op pad, weer of geen weer, en daardoor blijft het gras mooi kort. Voordeel hiervan is is dat er ook bijna geen maairesten liggen omdat het dagelijks bijgehouden word.

Zodra de robot minder dan 30% energie over heeft gaat hij terug naar het oplaadstation. Dit station is ergens in de tuin geplaatst maar wel zo dat de robot er makkelijk in kan rijden. De robot kan ook in de nacht maaien maar het leukste is toch overdag. Het blijft toch leuk om hem over het gras te zien scharrelen.