Oudere moet langer werken en mobieler worden

Het kabinet wil dat ouderen langer aan de slag blijven. Het wil de AOW-leeftijd verhogen en het voor bedrijven aantrekkelijker maken 65-plussers in dienst te nemen. Ook wil het kabinet het ontslagrecht versoepelen. Ouderen zitten dan niet langer ‘gevangen’ in hun baan, maar wisselen sneller van werkgever.

Dat staat in de begroting van Sociale Zaken 2013 van minister Henk Kamp en staatssecretaris Paul de Krom. De maatregelen zijn gebaseerd op het Lenteakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie sloten na de val van het kabinet-Rutte in april.

De AOW-leeftijd gaat volgend jaar met een maand omhoog. In de jaren erna vindt in stapjes een verdere verhoging plaats, totdat in 2019 de pensioenleeftijd 66 jaar is. In 2023 wordt dat 67.

Bedrijven die AOW’ers in dienst nemen hoeven hen bij ziekte nog maar 6 weken het loon door te betalen in plaats van twee jaar. Ook hoeven ze hen geen vast arbeidscontract meer aan te bieden.

Vanaf 2014 hoeven bedrijven geen toestemming vooraf meer te vragen aan uitvoeringsinstantie UWV of de kantonrechter om een personeelslid te ontslaan. Ook gaat de ontslagvergoeding fors omlaag. Werkgevers moeten de eerste zes maanden van de werkloosheid de WW-premie gaan betalen.

Werkgevers moeten ervoor moeten zorgen dat flexwerkers bij ziekte sneller weer aan de slag gaan. Bedrijven die niet hun best doen, moeten vanaf 2014 hogere premies betalen.

Bedrijven krijgen straks geen vergunning meer om arbeidsmigranten van buiten de EU naar Nederland te halen als dat werk ook gedaan kan worden door Nederlanders met een uitkering of EU-ingezetenen.

Mensen die frauderen met uitkeringen of de kinderopvangtoeslag krijgen vanaf volgend jaar hogere straffen. Die worden net zo hoog als het fraudebedrag. Dat fraudebedrag moet altijd worden terugbetaald.

Om de kosten voor kinderopvang te beheersen, krijgen huishoudens met een gezamenlijk inkomen van 118.000 euro vanaf volgend jaar geen toeslag meer voor hun eerste kind. Ook gaat voor iedereen de toeslag voor het eerste kind omlaag.

Bron: De Telegraaf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.