Wijnreis langs de Loire

Ben je nog op zoek naar een leuke vakantiebestemming deze zomer? Doe een wijnreis langs de Loire. Om te leven als God in Frankrijk hoef je niet ver van huis. Op slechts een uur van Parijs ligt de Loire streek, waar bekende wijnen en druivensoorten als Rosé d’Anjou, Gamay en Pouilly-Fumé hun oorsprong vinden. Zin om deze zomer eens wat dieper in het (wijn)glaasje te kijken? Hier een aantal tips uit de streek om het onderste uit de kan te halen tijdens je wijnreis!

Rood, wit of rosé, kwaliteit verzekerd!

Het Loiregebied staat bekend om zijn diversiteit aan druiven en wijnsoorten, die door de rijke bodem en ligging aan de rivier zorgen voor een frisse en fruitige smaak. Er zijn dan ook heel wat wijnhuizen te vinden waar proeverijen worden georganiseerd. Le Tasting Room of ‘De Loire vallei ontkurkt’ organiseren bijvoorbeeld dagtrips naar wijnhuizen, waarbij je niet alleen meer te weten komt over het productieproces, maar ook wat je zelf lekker vindt!

Met de kwaliteitscontrole zit het overigens wel snor: de Franse regering zorgt er met het keurmerk Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) voor dat de kwaliteit van het streekproduct gewaarborgd is. Een AOC keurmerk staat voor het typisch karakter van het product dat nergens anders te imiteren is. Dit geldt voor zowel wijn als etenswaren. Een voorbeeld is de ‘Crottin de Chavignol’, een geitenkaas uit het dorpje Chavignol. Als je ‘m proeft wordt snel duidelijk dat de milde, opmerkelijke smaak niet na te maken valt (de Fransen valt hun chauvinisme niet te verwijten qua eten). Combineer deze met een glas Sancerre uit dezelfde streek (zowel rood als wit past er uitstekend bij!), terwijl je geniet van een zonnige dag tussen de wijngaarden!

Wijn proeven, cultuur snuiven

Tussen de wijngaarden liggen veel kastelen die de moeite waard zijn om een dag te bezoeken. Een aantal daarvan zijn dan ook opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het 16e-eeuwse Kasteel van Chambord is beroemd vanwege de dubbele wenteltrap. Zo’n trap is wel nodig aangezien het kasteel 440 kamers telt en 365 torens (en vast en zeker een immense wijnkelder!). Het bijbehorende park is even groot als Parijs en leent zich goed om te wandelen. Pas op voor herten en everzwijnen, want die kan je er ook tegenkomen!

 Natuur verkennen op de fiets

Het aangename, milde klimaat in de Loirestreek zorgt voor goede wijnen èn stimuleert om je dagtrips per fiets te doen. De Loirestreek heeft gezorgd voor veilige fietspaden die samen een 800 kilometerlange fietsroute vormen langs de oevers van de Loire. Deze ‘La Loire a Velo’-route voert langs wijngaarden en bezienswaardigheden zoals het Kasteel van Chambord en steden met klinkende namen als Nantes, Angers, en Orléans. Gelukkig heb je hiervoor geen bolletjestrui nodig, want de route is zeer vlak en goed begaanbaar. Langs de route, die overigens van duidelijke bordjes is voorzien, zijn mogelijkheden om fietsen te huren, maar de eigen fiets meenemen is ook een optie. De route kan gemakkelijk hier gepland worden. Voor overige informatie over de streek en een lijst van hotels, bed & breakfasts etc. kun je ook op deze site terecht of bekijk hier alvast een filmpje.

Voor meer informatie over ‘La Loire à Vélo’, bezoek de website.