Icarus Easyphone, de eenvoudig te bedienen telefoon

Een telefoon voor senioren, voor hen die niet meer de jongste zijn, maar na het testen van deze telefoon zijn we tot de conclusie gekomen dat de Icarus Easyphone geschikt is voor iedereen die van een makkelijk te bedienen telefoon houden, ongeacht je leeftijd.

Deze tester ( 51 jaar ) vind zichzelf niet tot de senioren behoren maar volgens de statistieken ben ik dat wel. Ok, dan zal ik proberen deze telefoon met ‘senior’ ogen te bekijken.

Nadat ik mijn leesbril (!) heb opgezet pak ik het stevige doosje waar de Icarus in zit. Het doosje oogt en voelt goed degelijk aan. Benieuwd naar wat erin zit maak ik het open en vind een telefoon, batterij, oplader, gebruiksaanwijzing en… oordopjes. Eerst moet de batterij erin en 2 uurtje aan de oplader.
Dit was makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien lag het aan mijn leesbril maar ik kon niet ontdekken hoe de achterkant open moest.
Zelfs na het nalezen van de compacte gebruiksaanwijzing en de uitgebreide versie online had ik het nog niet gevonden. Meestal moet je het klepje eraf schuiven of ergens een klepje openen. Dit was niet het geval. Er bleek een piepkleine inkeping rechts onderaan te zitten die je toen ik het eindelijk gevonden had,wel makkelijk kunt openen.

TIP voor Icarus: zet dit even met een plaatje in de compacte gebruiksaanwijzing. Wij “senioren “zijn nogal bijziend.

Ok, batterij erin, sim erin en aan de gang.

Heerlijk duidelijk scherm is mijn eerste gedachten. Grote iconen op het startscherm zonder oubolig te zijn. Het eerste scherm geeft de functies tijd plus datum, contacten, camera, berichten en, uiteraard, het telefoontje om te bellen.

Als ik verder blader ( swipe ) kom ik bij browser, memorecorder, galerij, videospeler, muziek en radio terecht. Nog één scherm verder kom ik bij WiFi, mobiele gegevens, alarm, calculator, niet storen, en versnellen van het systeem. Het één na laatste scherm geeft instellingen, meer applicaties en de app store.

Mijn hartje gaat sneller kloppen want dit lijkt wel op een echte smartphone. Nee sterker nog, het is een echte smartphone. Snel ga ik kijken wat ik er allemaal, behalve bellen, nog meer mee kan doen.

easyphone zaklampWat vind je belangrijk als je een smartphone koopt en waar gebruik je een smartphone voor? Navraag bij senioren om mij heen geeft het volgende resultaat.
Bellen, sms sturen, camera, google maps en, jaja, whatsappen. Als ik dan uitleg dat dit een seniorentelefoon, is krijg ik de vraag wat er dan zo specifiek senior aan is.

Dat zijn de grote iconen, het makkelijk te bedienen lampje en vooral de SOS functie.
De zaklamp is op deze telefoon heel erg handig en is met 1 knop aan de buitenkant aan en uit te zetten, niet zoals op de meeste telefoons die je ergens in het menu moet bedienen.

De  SOS functie

Op de Icarus Easyphone zit aan de achterkant een SOS knop, deze kan je bij geval van nood indrukken. De telefoon geeft direct een hard signaal, vergelijkbaar met een alarm, en maakt SOS buttonautomatisch verbinding met een van te voren in gestelde contactpersoon ( kinderen, buren enz.) daarnaast wordt er een bericht naar één of meerdere personen gestuurd met de locatie van de gebruiker. Dit dankzij de ingebouwde GPS.
Topfunctie vind ik. Zeker omdat ik al meerdere malen dit soort gevallen bij senioren heb meegemaakt.

En dat maakt van deze telefoon een “senioren” telefoon zonder oubollig te zijn.

De dames en heren die ik de telefoon in de hand heb geduwd en het uit hebben laten proberen waren het met mij eens eens.
Mooi, simpel en alles zit erop wat ze maar nodig denken te hebben. Zit het er niet op, zoals Whatsapp, dan is dat in de app store te downloaden.

Maar het meeste zit erop en erbij zoals de oordopjes. Deze geven een goed geluid en er kan ook mee gebeld worden. Handsfree dus.
Ook applicaties zoals Gmail en een agenda zitten erop, alsmede bluetooth.

De buitenkant en hoe de telefoon eruitziet en aanvoelt.

Hier is mijn enige kritische puntje. De telefoon voelt nogal plastic-achtig aan. Maar dat word goedgemaakt door:

1) de prijs van 129.- euro,
2) de mogelijkheden van de telefoon maar ook de simpele bediening. Waarbij bijvoorbeeld het knopje aan de zijkant waarmee je een led lampje aanzet die van uitstekende kwaliteit is.
3) de SOS functie waar ik erg enthousiast over ben.
4) het toestel ligt goed in de hand en zal gezien hoe senioren omgaan met hun spullen ook niet snel kapot gaan.
5) de camera maakt ook prima foto’s met een goede inzoom en selfie functie.

Als ik een cijfer mag geven en daarbij mijn seniorenbril op hou, geef ik deze telefoon een dikke 9.

De deelname is afgelopen en de winnaar is op de hoogte gebracht en is erg blij met de telefoon.