Glucosamine, voor soepele gewrichten

Wat is glucosamine?

Glucosamine is een eiwit dat door het lichaam zelf wordt aangemaakt en is een belangrijke bouwstof voor kraakbeen en bindweefsel. Daarnaast is glucosamine nodig voor de productie van vloeistof in ons kraakbeen, de zogenaamde gewrichtssmeer. Glucosamine is opgebouwd uit glucose en het aminozuur glutamine.

Werking en functie van glucosamine

Om gewrichten in ons lichaam goed te kunnen laten functioneren, is glucosamine nodig. Een gewricht is een verbinding tussen twee botten. glucosamineAan het uiteinde van betreffende botten bevindt zich kraakbeen, dat een beschermende functie heeft tegen de kracht die door beweging op gewrichten wordt uitgevoerd. Glucosamine speelt een rol bij de veerkrachtigheid van het kraakbeen.

Ons lichaam maakt steeds nieuwe kraakbeencellen aan en breekt de oude kraakbeencellen af. In dit proces is het van belang dat de opbouw en afbraak evenwichtig is, en glucosamine heeft hierin een belangrijke functie. Tenslotte is glucosamine essentieel voor een juiste hoeveelheid en kwaliteit van vloeistof in het kraakbeen en de gewrichten.

Wanneer heb je extra glucosamine nodig?

Wanneer het lichaam veroudert neemt de aanmaak van glucosamine af. Dit gebeurt al vanaf ongeveer het veertigste levensjaar. Het lichaam wordt strammer en u kunt eerder last krijgen van uw gewrichten. Dit kan uiteindelijk leiden tot artrose, een chronische aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen steeds sneller achteruit gaat. Maar ook mensen die aan intensieve sportbeoefening doen of kampen met behoorlijk overgewicht, kunnen baat hebben bij extra glucosamine. Doordat zij hun gewrichten extra belasten wordt slijtage dientengevolge in de hand gewerkt.

Glucosamine als voedingssupplement

Om extra glucosamine binnen te krijgen, kan men kiezen voor een voedingssupplement. Deze glucosamine is in de meeste gevallen afkomstig van bepaalde schaaldieren en is een van de populairste voedingssupplementen ter wereld. Het is meestal te verkrijgen in capsulevorm en kan een gunstige invloed hebben op de kwaliteit en onderhoud van uw gewrichten.
Meer info over glucosamine