Zelf je bloeddruk verlagen op een gezonde manier

Bloeddruk verlagen

Naarmate je ouder wordt, stijgt het risico op een hoge bloeddruk. Gevaarlijk, en vervelend omdat je hierdoor iedere dag medicijnen moet gaan innemen. Bij een aanhoudende hoge bloeddruk loop je veel risico’s waaronder beroertes, hartaanvallen, oogaandoeningen en nierfalen. Ook al wordt de hoge bloeddruk in toom gehouden door medicijnen, dan zorgt het alsnog voor een kortere levensverwachting. Daarnaast zijn de medicijnen ook weer slecht voor de gezondheid van het lichaam. Hoe kun je een hoge bloeddruk zelf op een gezonde manier verlagen?

Voeding en gezondheid

De grootste oorzaken van een hoge bloeddruk zijn een chronisch tekort aan voedingsstoffen in ons lichaam, het nuttigen van alcohol, overmatige suikerinname, een zittende levensstijl en stress.

Grotendeels kunnen we hier zelf iets aan doen dus. Zowel het aanpassen van voeding als de levensstijl kunnen zorgen voor een betere controle van de hoge bloeddruk waardoor de kans op gezondheidsrisico’s kleiner is.

Belangrijke voeding om je bloeddruk te verlagen

Ineens compleet anders gaan eten of leven is voor de meeste mensen niet weggelegd. Dit is gelukkig ook niet nodig om je bloeddruk onder controle te krijgen. Met een paar kleine aanpassingen kom je al een heel eind.

Fruit en groente

Eet meer fruit en groenten. Alle fruit en groenten bevatten van zichzelf een complexe samenstelling van natuurlijke verbindingen die helpen met het verlagen van de bloeddruk en daarmee de bijbehorende gezondheidsrisico’s terwijl ze tegelijkertijd de algehele gezondheid stimuleren.

Hieronder volgen enkele voorbeelden van fruit- en groentesoorten welke een direct positief effect hebben op een hoge bloeddruk.

Fruit: bananen, blauwe bessen, kokosnoten, cranberries, granaatappels en watermeloen.
Groenten: donkergroene bladgroenten, bieten, selderij, uien en knoflook

Door de aanwezigheid van het mineraal kalium wordt een teveel aan natrium geneutraliseerd wat een hoge bloeddruk tegengaat. Daarnaast bevatten verschillende fruit- en groentesoorten natuurlijke blokkers van het ACE enzym, een veroorzaker van een hoge bloeddruk.

Kruiden en thee

Maak regelmatig gebruik van chilipoeder, kaneel, dille, peterselie, gember, rozemarijn, saffraan en selderie. Deze kruiden hebben een gunstig effect op de bloeddruk. Ook groene thee heeft een bloeddrukverlagend effect dankzij de aanwezigheid van polyfenolen.

Goede vetten

Vet eten vermijden is geen goed idee! Vermijd alleen slechte vetten, en doe jezelf niet tekort aan goede vetten. Goede vetten vind je in vette vis zoals haring, makreel, zalm en tonijn. Behalve in vis kun je goede vetten ook vinden in avocado’s en rauwe noten. Zorg dat je iedere dag een lading goede vetten binnenkrijgt door bijvoorbeeld de ene dag een stukje vis te eten en de andere dag een avocado.

En niet gevreesd: goede vetten maken je niet dik (tenzij je ze in grote mate binnenkrijgt) maar helpen je zelfs met het verbranden en dus met afvallen.

Pure chocolade

Eet geregeld een stukje gezonde pure chocolade. We komen hieronder terug op het ´gezonde´ waarop je moet letten. Pure chocolade heeft een beschermend effect op hart en bloedvaten en het bevat tevens het mineraal zink wat goed is tegen spataderen.

Zomaar een reep ´pure´ chocolade kopen, eindigt in een teleurstelling aangezien de meeste repen chocolade in plaats van cacao meer geraffineerde suikers bevatten, iets wat juist moet worden vermeden om je bloeddruk gezond te houden. Bekijk voordat je een reep koopt de verpakking, en kijk goed of de reep meer dan 75% cacaomassa bevat. Als dit zo is, kun je de reep pas echt ´puur´ noemen.

Vermijd geraffineerde suikers

Geraffineerde suikers zijn slecht voor ons lichaam en zorgen voor veel aandoeningen waaronder diabetes en overgewicht. Zowel diabetes als overgewicht zorgen voor een verhoogde kans op een te hoge bloeddruk. Gezonde alternatieven voor geraffineerde zijn kokosbloesemsuiker of ongezoete vanillepoeder. Dit zijn onbewerkte natuurproducten die de nodige vitaminen en mineralen bevatten en bijdragen aan een goede gezondheid.