Hoe ouder de bestuurder, hoe ouder de auto. Of niet?

Stel dat je nu een auto gaat kopen. Kies je dan voor een tweedehands auto of een nieuw exemplaar? Als je boven de 40 jaar bent, is de kans groter dat je voor een nieuwe auto gaat. Dat blijkt tenminste uit onderzoek van Independer onder haar klanten in de periode 1 januari t/m 31 juli 2017. De meest populaire nieuwe auto is de Renault Clio, op de voet gevolgd door de Kia Picanto en de Renault Captur.

Mensen boven de 40 jaar kopen vaker een splinternieuwe auto

Bij het kopen van een andere auto zijn het vaak mensen boven de 40 jaar die voor een nieuwe auto kiezen. Van de bestuurders tussen de 41 en 70 jaar koos namelijk 4,7% voor een auto uit het bouwjaar 2016 en 2017. Bij de groep van 21 tot 40 jaar is dit percentage slechts 1,5%. Mensen boven de 40 jaar kiezen dus ruim drie keer zo vaak voor een spiksplinternieuwe auto.

Redenen voor een nieuwe auto

Maar waarom kiezen mensen tussen de 41 en 70 jaar vaker voor een nieuwe auto? Hiervoor zijn een aantal redenen te benoemen:

 • Mensen van boven de 40 verdienen over het algemeen meer dan ze tien jaar daarvoor deden en hebben vaak gespaard. Daarbij is het een periode waarin eventuele kinderen het huis uitgaan en de maandelijkse vasten dalen. Een nieuwe auto kan dan een goede investering zijn.
 • 41- tot 70-jarigen hebben vaak aardig wat schadevrije jaren opgebouwd. Hierdoor betalen zij per maand minder premie voor hun autoverzekering. Deze besparing steken zij vervolgens in de aanschaf van de nieuwe auto.
 • Een nieuwe auto vraagt minder onderhoud en vaak is hij zuiniger in gebruik. Dit neemt onzekerheid weg en zorgt voor lagere vaste lasten. Het lijkt erop dat mensen boven de 40 deze zekerheid en comfort hoger op hun lijstje hebben staan dan veertigminners.

Wat zijn de meest populaire auto’s?

Het is dus duidelijk dat veertigplussers de voorkeur geven aan een nieuwe auto. Maar voor welke auto kiezen ze dan? Dit is de top 5 nieuwe auto’s onder bestuurders van 41 tot 70 jaar:

 1. Renault Clio
 2. Kia Picanto
 3. Renault Captur
 4. Fiat 500
 5. Ford Fiesta

Bij mensen onder de 40 jaar staan naast de Renault Clio, Kia Picanto en Ford Fiesta, de Volkswagen Polo en Seat Ibiza in de top 5.

Past je autoverzekering nog bij je?

Dat lijkt misschien een gekke vraag, maar zelfs als je geen nieuwe auto koopt is het verstandig om je autoverzekering af en toe tegen het licht te houden. Want als je leven verandert, verandert de dekking van je autoverzekering helaas niet met je mee. Ben je bijvoorbeeld gestopt met werken en rijd je minder kilometers? Zitten er sinds kort (klein)kinderen op je achterbank, of ben je verhuisd? In al deze gevallen kun je het best in een paar minuten tijd een vergelijking van autoverzekeringen maken. Let hierbij op deze aandachtspunten:

 1. Autoverzekering met de juiste dekking

Er zijn meerdere type autoverzekeringen met verschillende dekkingen. Niet elke verzekering past even goed bij je nieuwe auto en bij je leven. Bij Independer kun je van 50 verzekeraars 75 autoverzekeringen met elkaar vergelijken. En als je wilt, kun je ook meteen afsluiten.

 1. Nieuwwaarderegeling bij je autoverzekering

Bij sommige autoverzekeringen zie je dat je er een nieuwwaarderegeling van 1, 2 of 3 jaar bij krijgt. Dit kan handig zijn voor je nieuwe auto: je krijgt dan bij diefstal of total loss de volledige nieuwwaarde van je auto vergoed.

 1. Verzeker je niet dubbel voor pechhulp

Als je een nieuwe auto koopt, krijg je er bij de dealer vaak één of meerdere jaren pechhulp bij. Als deze pechhulpverzekering overeenkomt met je wensen, kun je eventuele andere pechhulpverzekeringen stopzetten om te voorkomen dat je dubbel verzekerd bent.

 1. Ingangsdatum autoverzekering

Je nieuwe autoverzekering moet ingaan voordat de auto op je naam staat. Zorg daarom dat je een autoverzekering hebt afgesloten vóórdat je je nieuwe auto ophaalt.

 1. Oude verzekering opgezegd?

Als je je auto hebt verkocht, kun je de verzekering vanaf dat moment stopzetten. De meeste verzekeraars willen dan een bewijs hebben dat de auto niet meer op je naam staat: het vrijwaringsbewijs. Je krijgt dit bewijs als je je auto verkoopt of naar de sloop brengt.

Heb je een vraag over je autoverzekering? Bij Independer staan meer dan 40 auto-experts voor je klaar die je er graag meer over vertellen. En je kunt ze elke dag bellen op 035 – 626 55 44.