Oliebollen

Oliebollen bakken. De feestdagen komen weer dichterbij en voordat je het weet is het alweer oud en nieuw. Traditioneel eten we dan natuurlijk oliebollen. Veel mensen halen de oliebollen bij een oliebollenkraam maar er lijkt soms geen eind te komen aan de rij wachtende mensen die op oudejaarsdag oliebollen en appelflappen proberen te bemachtigen. Die tijd kun je natuurlijk ook benutten om zelf lekker oliebollen te bakken, met onderstaand recept is het bakken van oliebollen een fluitje van een cent. Het recept is voor ongeveer 20 oliebollen.

Oliebollen recept

  • 250 gram bloem
  • 1 ei
  • 12 gram gist
  • 60 gram krenten
  • 60 gram rozijnen
  • 1 flesje bruin bier
  • 225 ml lauwwarme melk
  • Pan om de oliebollen in te bakken (brede diepe hapjespan oid)
  • 2 liter zonnebloem olie of andere neutrale olie om in te bakken

Oliebollen maken

  1. Wel de krenten en rozijnen in een bakje in het bruine bier
  2. Laat ze minimaal een half uur wellen, dan afgieten en goed droogdeppen
  3. Verwarm de melk tot lauwwarm en roer de gist erdoor
  4. Meng de bloem met het zout en voeg dit bij de melk samen met het ei en mix tot een glad beslag
  5. Roer met een spatel de krenten en rozijnen erdoor en dek de beslagkom af met een natte theedoek
  6. Laat op een warme plek een uur rijzen
  7. Verhit de olie tot 180 graden en gebruik 2 lepels of een ijsknijper om de oliebollen te vormen (doop de lepels of de ijsknijper heel kort in de olie om in te vetten)
  8. Bak niet teveel bollen tegelijk anders koelt de olie teveel af
  9. De oliebollen moeten ongeveer 3 minuten aan elke kant bakken, meestal draait de oliebol vanzelf om na ongeveer 3 minuten, anders even met een vork omdraaien
  10. Als de oliebollen na 6 minuten ongeveer goudbruin zijn aan beiden kanten deze op keukenpapier scheppen en direct bestrooien met wat poedersuiker
  11. Dit herhalen tot al het beslag op is. De oliebollen af laten koelen voordat je ze in een schaal doet
  12. Bestrooi voor het serveren nogmaals met poedersuiker

Hoe weet ik of het vet warm genoeg is?

Neem een kookthermometer of een stukje brood, als je deze in de olie doet moet het stukje brood direct gaan sissen en boven komen drijven, dan is het vet heet genoeg

Kan ik de oliebollen invriezen?

Ja hoor doe de oliebollen in een plastic zak die je goed afsluit, zo kan je later in het jaar nog een keer genieten van oliebollen

Hoe moet je oliebollen opwarmen?

Laat de oliebollen eerst ontdooien op kamertemperatuur en dan kun je ze verwarmen in een voorverwarmde oven op 180 graden, dan zijn ze met 15 minuten warm of in de magnetron 20 minuten op 800 watt.