Nieuw Zeeland

Het overweldigend mooie Nieuw Zeeland met zijn prachtige natuur, schitterende stranden en rijke cultuur, maar vooral de relaxte sfeer maken Nieuw Zeeland populair bij reizigers. Nieuw-Zeeland staat bol van de bezienswaardigheden.

In dit artikel gaan we langs een aantal hoogtepunten van dit land maar onthoud dat ik over Nieuw Zeeland wel een heel boek kan schrijven zoveel is er te zien.

Auckland

Nieuw-Zeeland  is het land van de Maori en de overweldigende landschappen. Het gaat om extreme landschappen. Tussen de hoge zandduinen op het noordelijke puntje van het Noordereiland en de nevelige fjorden in het zuiden van het Zuidereiland liggen ondoordringbare regenwouden, verlaten zandvlakten, kruiende gletsjers, prehistorische wouden en geblakerde vulkanische vlakten.

We beginnen de reis in het noorden.

Noordereiland

Het Noordereiland is behoorlijk gevarieerd en je kunt er dan veel zien maar ook van alles doen. Zo kun je je in Rotorua laten onderdompelen in allerlei hydrothermische spa’s. En wat dacht je van je eigen gegraven spa op het strand of een bezoek aan de Waitomo Caves? 

Schiereiland Coromandel Peninsula  

Het schitterende Coromandel Peninsula is een schiereiland met waterpoelen een prachtige baai en ligt aan de noordoostkust van het Noordereiland. Het is heuvelachtig, heeft mooie bossen die doorsneden worden door rivieren met aan beide kanten een spectaculaire kustlijn. De westkust heeft een eindeloze rij stranden met mooie baaien, pittoreske historische plaatsjes en inheemse pohutukawa-bomen die in december en januari met roodroze bloemen prachtig in bloei staan.

De oostkust staat meer bekend om de witte zandstranden waar het  perfect surfen is. Coromandel Peninsula één van de meest bezochte plekken van Nieuw-Zeeland.NewZealand2

Coromandel Forest Park

Coromandel Peninsula stond lange tijd bekend om  de handel rond het hout van de typische Nieuw-Zeelandse boom, de kauri. Er is in honderd  jaar helaas enorm veel gekapt en er is nog maar weinig van de kauribossen over. Gelukkig is het Coromandel Forest Park in het midden van het schiereiland nog groot genoeg om heerlijke wandelingen te maken. Je kunt een korte maar ook een uitgebreide lange wandeling maken. Ruimte genoeg. Er zijn routes waarlangs je kunt picknicken en in de rivieren kun je op forellen vissen. Soms worden er nog wel eens edelstenen gevonden! Dus houdt je ogen open.
Er zijn hier nog verschillende dammen, schraagbruggen en vlotten te zien van de tijd dat alle stammen van de bomen moesten worden vervoerd. Vooral de dammen in de schitterende Kauaeranga Valley zoals de Dancing Camp en de Waterfalls Creek Dams zijn de moeite waard. In het uitgestrekte bos zijn verschillende accommodatiemogelijkheden.

Rotorua 

In het centrum van het vulkanisch nog steeds actieve Centraal Plateau ligt Rotorua. Deze stad met zijn 55.000 inwoners werd in 2002 en 2006 bekroond met de “New Zealand’s Most Beautiful City Award”. RotoruaHet gas van de vulkanen in dit gebied zorgt voor pruttelende modderpoelen, spuitende geisers, warmwaterbronnen, stomende rotsen, hydrothermische meren en zo ook massa’s toeristen. Rotorua is ondanks de immer aanwezige geur van rotte eieren de populairste bestemming van het Noordereiland en de meest bezochte stad van Nieuw-Zeeland! Dat lijkt vreemd maar juist hier kunt u zich helemaal laten reinigen in de poelen, bronnen en de meren. Nergens anders kunt u zoveel uitingen van Maori-cultuur zien en beleven als in Rotorua. Dankzij de niet al te aantrekkelijke lucht wordt Rotorua ook wel ‘Rottenrua’ genoemd en heeft het nog een bijnaam: ‘Roto-Vegas’.

Bay of Islands

De mooiste gouden zandstranden, schitterende baaien, groene eilandjes omgeven door warm aquamarijn water in een subtropisch klimaat, dat is de Bay of Islands. Een droom dus.

Tongariro National Park

Het Tongariro National Park is van de spectaculairste parken van heel Nieuw-Zeeland. Hier vind je op een relatief klein gebied een diversiteit aan landschappen. Dit is ontstaan door aanwezigheid van de nog altijd actieve vulkanen Tongariro, Ruapehu en Ngauruhoe. Ten westen van deze vulkanen liggen weelderige bossen en hebben de hellingen een diverse vegetatie terwijl het aan de oostkant een stuk droger is en er grote temperatuurverschillen zijn.

Er liggen zelfs droge steppe-achtige gebieden waar bijna niets wil groeien. In de bossen vinden we inheemse vogels

Kiwi

als de Kiwi, de Bellbird en de Tui en in de moerassen groeien de zeldzame zonnedauw en orchideeën. Wanneer je de hoger gelegen plekken bezoekt, zul je toendra vegetatie tegenkomen met alpine bloemen en grassen.

Wandelingen

Het Togariro National Park is het jaar rond te bezoeken. Je kunt er prachtige wandelingen maken variërend van een paar uur tot zes dagen voor de echte enthousiaste wandelaar. In de winter is het TongariroNational Parkthe the place to be voor skifanaten.

Waitomo Caves Meer  

Waitomo betekent letterlijk in de Maori-taal: water dat door een hol stroomt. De Waitomo Caves vormen een enorm grottenstelsel waarvan een groot deel nog niet eens is ontdekt. Al wel gevonden zijn de Ruakuri- en Awanui-grotten en de werkelijk prachtig mooie – en bekendste – Glowworm Cave. Deze zijn allemaal voor het publiek opengesteld en je gaat er tijdens een tour met bootjes langs allerlei stalactieten en stalagmieten. Miljoenen gloeiwormen bedekken het plafond van deze grot en het lijkt net alsof de Melkweg uit de hemel is gevallen en zich heeft vastgeplakt aan deze grot. Neem wel een warme trui mee want het is er behoorlijk koud.

Glowworm Cave

Hou er rekening mee dat er in december en januari rijen staan voor deze tochten, maar sla de Glowworm Cave door de lange rijen niet over want je komt hier niet dagelijks! Moeder natuur heeft hier ontzettend haar best gedaan er iets moois van te maken.

Zuidereiland

Het Zuidereiland is echt een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelfanatici. Dit eiland ligt bezaaid met National Parks die worden beschermd vanwege hun bijzondere flora en fauna. Wandelen kun je hier geweldig langs, over en door een variëteit aan landschappen.

Abel Tasman National Park

Het Abel Tasman National Park is het kleinste National Park van Nieuw Zeeland, maar desondanks een zeer aan te raden attractie want het is er schitterend! Het park heeft goudgele stranden, zandige riviermondingen, dichtbegroeide bossen, kloven, watervallen, grotten omgeven door een azuurblauwe zee met eilanden en riffen.

Fiordland National Park

Mitre Peak on Milford Sound at sunrise, Fiordland National Park
Mitre Peak on Milford Sound at sunrise, Fiordland National Park

Houdt u de wandelschoenen en fototoestel hier gereed want het Fiordland National Park is ook weer één van de mooiste plekken van Nieuw Zeeland en word ook wel de ‘Walking Capital of the World’ genoemd! Het park ligt in het zuidwesten van het Zuidereiland en is met 1.2 miljoen hectare het grootste nationale park van het land.

Vanwege de zeer bijzondere geologie, landschap, flora en fauna staat Fiordland National Park op de Werelderfgoederenlijst van UNESCO. En dat is maar goed ook want het is hier werkelijk schitterend  en er moet zeker voor worden gezorgd dat het hier zo mooi blijft.

Schitterende fjorden

In Fiordland National Park kijk je je ogen uit aan beboste heuvels, steile bergen, enorme watervallen, donkere meren, woeste rivieren en uiteraard schitterende fjorden die diep het land insnijden. Dit schitterende landschap is ontstaan tijdens de verschillende ijstijden en dat is hier goed terug te zien..

De uitschurende werking van gletsjerijs hebben er voor gezorgd dat er zich valleien hebben gevormd. Toen het 20.000 – 12.000 jaar geleden warmer werd, begon het ijs te smelten. De diep gelegen valleien, de fjorden, werden overstroomd en de puntige bergkammen en pieken bleven achter.

De bekendste fjorden zijn Milford, Doubtful en Dusky Sound. De grote meren van het park, Te Anau en Manapouri vormden zich tot diepe holten die zich vulden met het smeltwater van omliggende bergen.

Fiordland National Park is wel één van de meest regenrijke gebieden ter wereld, dus een regenpak is geen overbodige luxe. De meeste regen valt tussen november en januari en de koudste maanden met sneeuw en vorst zijn van mei tot augustus ( omgekeerd aan onze seizoenen ).

Mount Cook

Het Mount Cook National Park is zeker een van de spectaculairste parken van heel Nieuw-Zeeland. Het park is heilig voor de Ngai Tahustam van het Zuidereiland . Het schitterende Southern Alps, ligt aan de westkust van het Zuidereiland en is genoemd naar de hoogste berg van Nieuw-Zeeland: Mount Cook. Deze berg heeft drie pieken en met 3764 is de High Peak de hoogste van het stel én van heel Australasia!

The Tranzalpine

In het rijtje mooiste treinreizen van de wereld ontbreekt de Tranzalpine niet. Hij staat zelfs hoog in deze lijstd! Deze legendarische rit op het Zuidereiland voert je van Christchurch naar Greymouth – of andersom – en duurt ruim 4 uur.

Tranzalpine treinreis

Onderweg trekken de mooiste landschappen aan je voorbij. Vanuit Christchurch komt je eerst langs de vruchtbare Canterbury Plains om daarna door de schitterende Waimakariri en Bealey Valleys te rijden.

Stewart Island   

Wanneer je in Invercargill op het zuidelijkste puntje van het Zuidereiland denkt dat je Nieuw-Zeeland zo’n beetje van noord naar zuid hebt gehad, dan heb je het mis. Want helemaal onderaan ligt Stewart Island. Dit is het op twee na grootste eiland en heeft een grotendeels onbedorven schitterend landschap.

Het eiland is 1746 km² groot en de rotsachtige kustlijn met zijn vele inhammen biedt maar liefst 750 km aan prachtige en maagdelijke baaien en stranden. Stewart Island is nog niet door het massatoerisme ontdekt. Omdat het slechts voor 1% is bewoond is dit dé plek voor lange avontuurlijke wandelingen zonder ook maar een mens tegen te komen.

Praktische info: Nieuw Zeeland  staat bekend als veilig, de voertaal is Engels en de kiwi’s (Nieuw-Zeelanders) zijn bijzonder vriendelijk en behulpzaam. Daarom is Nieuw-Zeeland zeer geschikt voor mensen die voor het eerst een echt verre buitenlandreis willen maken. De goede manier om veel te zien, is door een auto of camper te huren. 

Reisdocumenten

Nieuw-Zeeland kom je niet zomaar in. Je hebt sowieso een paspoort nodig dat tot minimaal drie maanden na vertrek geldig is en een visum. 

Gezondheid

Tijdens je reis door Nieuw-Zeeland loop je weinig risico voor je gezondheid en je hebt geen vaccinaties nodig. De hygiënenormen zijn hoog, het leidingwater is veilig en er zijn geen gevaarlijke dieren.

Nieuw Zeeland is een droombestemming die de meeste mensen maar één keer in hun leven kunnen doen. Bedenk: als je het doet doe het dan goed. Neem de tijd en bereidt je reis goed voor. Plan wat je allemaal wilt gaan doen en zien. Op die manier haal je het meeste uit je reis.

Veel plezier!

Bekijk reizen naar Nieuw zeeland

Aanbevolen reisgidsen:

Nieuw Zeeland

Deze compacte en veelzijdige reisgids laat je op een prettige manier kennismaken met de vele aspecten van dit prachtige land. Zo passeren o.m. stads- en routebeschrijvingen, geschiedenis, cultuur, natuurparken,  bezienswaardigheden, talloze tips en nuttige adressen de revue, van het Abel Tasman Park en de Pacific Coast tot Wellington en Dunedin. Vormgegeven met veel foto’s en kaarten in kleur. € 23,95

ANWB Navigator Nieuw-Zeeland

ANWB Navigator combineert een luxe uitstraling met een grote toegankelijkheid. Deze uitgebreide reisgids biedt behalve klassieke onderwerpen als geschiedenis en bezienswaardigheden, ook informatie over shopping, openbaar vervoer, adressen van restaurants en hotels en leuke artikelen over het leven in. De reiziger zal deze fotorijke gids met plezier ter hand nemen en prima als ‘navigator’ kunnen gebruiken. € 23.95 

Reisgids Nieuw-Zeeland

In de reisgids Nieuw-Zeeland is het land opgedeeld in zeven gebieden. Elk gebied wordt in een apart hoofdstuk beschreven. Ieder hoofdstuk bevat foto’s, illustraties en kaarten, opengewerkte tekeningen, driedimensionale beelden en plattegronden van de belangrijkste bezienswaardigheden. Met ook geschiedenis, nationale parken, architectuur, accommodatie, restaurants, amusement, bijzondere vakanties, buitenactiviteiten en winkels. € 17,50 

100% Nieuw-Zeeland

Laat je in Nieuw-Zeeland overweldigen door de schitterende natuur. Ontdek de watervallen, bergen, fjorden en gletsjers in Fiordland. Spot een school walvissen op de Stille Oceaan en geniet door het hele land van weelderige bossen, kleurrijke zuurmeren en spitse vulkanen. Het lijkt wel of je in een filmdecor bent beland. Bezoek de levendige jachthavens van het uiterste noorden, waar je geniet van verse schaaldieren op de grill en een glas koele, lokale witte wijn. De witte stranden van Coromandel nodigen je uit om een paar dagen heerlijk te relaxen € 16,95