Hickory gerookte bierblik kip

Hickory Beer Can Chicken

De  Beer Can Chicken  oftewel de Hickory gerookte Bier Blik Kip. Het is een van origine Amerikaans recept dat inmiddels onze grenzen heeft bereikt en met veel enthousiasme door onze BBQ fans  word gemaakt.

Belangrijk element bij dit recept is dat er gebruik word gemaakt van houtsnippers. Deze geven samen met het bier de kip een fantastische smaak.

Wat heb je nodig

  • een BBQ met dekselgevoleltestomer
  • Gevogelte stomer
  • Hickory houtsnippers van bv Weber
  • houtskool
  • plastic folie
  • schaal
  • 1 hele kip van goede kwaliteit en ongeveer 2 a 2.5 kilo
  • blikje bier, maakt niet uit welk merk
  • grof zeezout

Voor het inwrijven van de kip ( de Rub )

  • 2 tl uienpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl bruine suiker
  • 1/2 tl vers gemalen peper
  • 1 el olijfolie

Voorbereiden

Strooi het zout over het vlezige gedeeltes en de binnenkant van de kip. NIET op de rug van de kip. De kip heeft dan een laag van zout die ook zichtbaar is. Rol de kip in plastic folie en deze 2 uurtjes in de koelkast.

Doe de ingrediënten van de rub in een bakje en meng dit goed. Leg 4 handen Hickory houtsnippers in een schaal water en laat dit minimaal een uur staan.

Bereiden

Steek op tijd de bbq aan, laat die op een temperatuur van zo’n 200 graden komen en hou deze zo tijdens het bbq-en.

Open het blikje bier en giet er ongeveer een 1/3 uit. Zet het blikje vast in de gevogelte stomer.
Haal de kip uit de koelkast en spoel deze van binnen en buiten af om het zout te verwijderen. Dep droog met keukenpapier. Smeer de kip in met olie en kruid hem daarna met de rub. Ook de binnenkant van de kip. Vouw de vleugelpunten achter de rug van de kip. Neem 2 handen houtsnippers uit het water en strooi die over de houtskool. Sluit de deksel van de bbq.

Wanneer het hout begint te roken plaats dan pas de gevogeltestomer met de kip op het grillrooster en grill de kip op een warmte van 200 graden ongeveer 75 tot max 90 minuten. Er moet helder sap uit komen en de kerntemperatuur op het dikste deel van het vlees moet 71 graden zijn. Wij het meten van de temperatuur mag je het bot niet raken.

Haal de kip uit de bbq en laat deze eerst 15 minuten rusten voordat je de kip van het spit afhaalt.

Mocht je vaker gebruik gaan maken van houtsnippers en de rooktechniek dan is dit boek een absolute aanrader.

Eet smakelijk.

Meer recepten vind je op Weber