Boterkoek

Boterkoek is een ouderwetse Hollandse koek die superlekker is en ook nog eens heel eenvoudig te maken is. Met weinig ingrediënten maak je al een een heerlijke boterkoek die superlekker is, lekker een beetje smeuïg en niet te droog. Je kunt de boterkoek in een boterkoekvorm bakken of bv een vierkant bakblik is ook prima, je kunt dan ipv punten de koek ook in blokjes snijden. Omdat boterkoek redelijk machtig is is een klein blokje ook heerlijk bij de koffie of de thee.

Boterkoek recept

  • 300 gram bloem
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • zakje vanillesuiker
  • 1 ei losgeklopt
  • snuf zout
  • ½ theelepel citroenrasp

Boterkoek maken

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden en vet je boterkoekvorm in
  2. Meng de boter, de kristalsuiker en de basterdsuiker tot de boter wit begint te worden
  3. Voeg dan het zout, de vanillesuiker en het citroenrasp toe en meng door elkaar
  4. Verdeel het deeg over de boterkoekvorm en strijk glad
  5. Strijk de bovenkant van het deeg in met losgeklopt ei
  6. Maak er met een vork een mooi ruitpatroontje in en zet de vorm in het midden van de oven
  7. Bak de boterkoek in 30 minuten goudbruin
  8. Laat de boterkoek goed afkoelen alvorens deze in punten of stukjes te snijden