Dulce de leche oftewel caramelsaus van gecondenseerde melk

Dulce de leche is een soort caramelsaus  gemaakt van een blikje gecondenseerde melk. Het kost bijna geen moeite, alleen wat tijd, 3 uur om precies te zijn. Je zet namelijk het blikje gecondenseerde melk in een pannetje met water wat net van de kook af is en laat dit 3 uur op heel zacht vuur staan. Zorg dat het blikje onder water staat tot 2,5cm onder de bovenkant. Dulce de leche  is niet helemaal te vergelijken maar de caramelsaus zoals op de homepage beschreven maar het is zeker heel erg lekker.

Haal wel even het etiket af van het blikje voordat je deze in het water zet, anders word het een snertboel. Ook word er vaak als advies gegeven om 2 gaatjes in de bovenkant van het blik te boren, zo kan er geen druk op het blikje komen te staan. Er word gezegd dat er een risico is dat het blikje explodeert als je dit niet doet, ik heb het al meerdere keren gemaakt en nooit is het blikje geexplodeert maar de gaatjes in het deksel zouden dit dus voorkomen.

Mijn tip is, zorg dat er genoeg water in het pannetje blijft zitten, dus net tot onder de rand van het blikje en hou de tijd in de gaten, dan kan er eigenlijk niks gebeuren.

Wat kun je allemaal doen of maken met dulce de leche?

  • Smeer het op brood
  • Giet het over ijs of pudding
  • Gebruik het als taartvulling
  • Gebruik het in diverse recepten