Incontinentie, boven de 40 heeft 1 op de 4 er last van

Incontinentie

Het is voor veel mensen lastig te erkennen dat ze last hebben van incontinentie, een aandoening waarbij je ongewild urine of ontlasting verliest. In Nederland hebben 1 miljoen mensen last van urineverlies (250.000 mannen en 750.000 vrouwen). Bij mensen boven de 40 jaar heeft zelfs 1 op de 4 last van ongewild urineverlies. De klachten lopen uiteen van helemaal geen controle meer hebben over de blaas tot licht druppelen.

Incontinentie ontlasting

Bij meer dan 50% van de ouderen die opgenomen worden in verzorgingshuizen  is ontlasting incontinentie 1 van de belangrijkste redenenen voor opname geweest. In verpleegtehuizen is dit aantal zelfs nog hoger, naar schatting 80%-90%.

Incontinent en nu?

Heel veel mensen schamen zich en zijn bang dat iedereen het ruikt of ziet. Uit schaamte word er vaak geen hulp gezocht terwijl incontinentie vaak goed te behandelen is.

Zo is er bekkenbodem therapie zijn er medicijnen of kan een operatie uitkomst bieden. Verder zijn er ook hele goede hulpmiddelen om de urine of ontlasting op te vangen. Hierdoor kun je er in ieder geval zeker van zijn dat niemand iets ruikt en kun je je weer vrijer bewegen.

Welke vormen van incontinentie zijn er:

  • Stress incontinentie door “stress” of druk op je buik (bij lachen, huilen, sporten, niezen)
  • Drang incontinentie (ploteseling opkomende drang om naar de wc te moeten maar de wc te laat halen omdat de blaas snel leegloopt
  • Overloop incontinentie ( altijd een volle blaas waardoor deze snel overloopt, oorzaak kan zijn vernauwde plasbuis, vergroting van de prostaat of een blaas die niet meer goed werkt)
  • Zwangerschapsincontinentie. Doordat de baarmoeder de blaas wegdrukt hebben veel vrouwen last van urineverlies bij de zwangerschap. Ook verliest de bekkenbodem zijn kracht door de zwangerschapshormonen. In bijna alle gevallen gaan de klachten na enige tijd na de bevalling weer over.

Bedplassen:

Onder de 10 jaar hebben 1 op de 10 kinderen last van bedplassen, dit kan zijn doordat ze te vast slapen of door stress op school of thuis.

Voor elk van deze vormen van incontinentie en afhankelijk van de persoonlijke voorkeur zijn er tegenwoordig vele verschillende incontinentie materialen.

Blijf niet rondlopen met schaamte maar krijg weer grip op uw leven.