Ibericus, winkel met heerlijke ham van het Iberische zwartpoot varken ofwel de Pata Negra

gevel ibericusEen stukje Spanje in Amsterdam. De eerste Ibericus winkel in Nederland staat in de Haarlemmerstraat.

Een mooie winkel waar je terecht kunt voor een zalig broodje met ham van het Iberische zwartpoot varkentje.
In de winkel kun je niet alleen broodjes met ham van het Iberische zwartpoot varkentje bestellen maar het is ook een heus tapas restaurantje waar je alle heerlijke delicatessen kan proeven.
Naast de broodjes verkopen ze de ham ook los evenals verschillende worstsoorten en chorizo .
De winkel is een lust voor het oog, overal waar je kijkt hangen hammen aan de muur en een grote collectie van verschillende hammen staat uitgesteld in klemmen, klaar om aangesneden te worden.

Pata Negra, het Iberische zwartpoot varkentje

De ham komt dus van het Iberische zwartpoot varkentje, een raszuiver zwijntje welke bekend staat als de Pata (voet) Negra (zwart). De Ibérico ham wordt officieel geclassificeerd in verschillende kwaliteiten: van Jamón Ibérico de Cebo, Jamón Ibérico de Cebo Campo, Jamón Ibérico de Recebo tot (de beste) Jamón Ibérico de Bellota.

ibericus winke overzicht 2

Jamon Iberico de Bellota of Paleta Iberica de Bellota

Alleen de hammen van de varkens die in hun laatste groeifase uitsluitend met eikels (bellotas) en grassen in en uit de vrije natuur zijn gevoed mogen Jamón Ibérico de Bellota (achterpoot) of Paleta Ibérica de Bellota (voorpoot) genoemd worden.
Dit is zo vastgelegd in de Spaanse wetgeving. Varkens die een mix van eikels en diervoeders hebben gehad heten Recebo of Cebo, of gekruiste varkens. Deze zijn ook een stuk goedkoper. De andere bekende Spaanse ham, Serrano, is van een ander varkensras, de “cerdo blanco” (witte varken).

‘Als er ooit een teken was van de positieve ontwikkeling van Nederland op het gebied van gastronomie, dan is het wel de opening van deze winkel (…)’, schreef Johannes van Dam in Elsevier.

Dat zegt toch wel wat! Een winkel waar je zeker naar binnen moet als je in de buurt bent maar ook een aanrader om speciaal voor naartoe te rijden. In de Haarlemmerstraat zijn nog veel meer leuke winkels/restaurantjes die de moeite waard zijn dus een aanrader voor een dagje uit!

Ibericus winkel overzicht