Besparen op je energie rekening

Volgend jaar gaan de energietarieven weer flink omhoog. In 2019 zal een gemiddeld gezin maar liefst €130 meer energiekosten betalen dan in 2018. Dit komt niet alleen door de stijgende energieprijzen maar ook doordat de belasting op energie verhoogd word. De belasting op gas gaat namelijk omhoog terwijl de belasting op stroom juist iets verlaagd word.

Hieronder geven we wat tips wat je zelf kan doen om de energiekosten te beperken en hoe je kunt besparen op energie.

Ten eerste minder energie verbruiken

Wellicht voor de hand liggend maar als je minder energiekosten wil kun je beginnen met minder energie te gebruiken. Dit kun je op verschillende manieren doen, we geven hieronder wat tips.

  • Gebruik de droger iets minder en hang de was lekker te drogen buiten of binnen op een wasrek. De droger is echt een energievreter.
  • Gebruik ledlampen. Je gebruikt verlichting elke dag en zeker in de wintermaanden heb je elke avond de lampen aan. Vervang zoveel mogelijk lampen door led lampen.
  • Zet apparaten niet op de standby stand maar echt uit. Vaak blijven apparaten in de standby stand staan ipv dat je ze echt uitzet. Let er dus op dat je apparaten die je niet zo veel gebruikt echt uitzet.
  • Vervang oude apparaten. Heb je nog een hele oude koelkast of wasmachine? Kijk dan of je deze kunt vervangen door een nieuw exemplaar. Oude apparaten zijn vaak heel energie onzuinig en nieuwe apparatuur gebruiken vaak wel tot 2x minder stroom dan het oude apparaat.
  • Gebruik de eco stand op je wasmachine en/of vaatwasser. Vaak gebruiken mensen deze niet omdat het programma doorgaans langer duurt maar het gebruikt wel minder stroom

Energieprijzen vergelijkenenergie vergelijken

Veel mensen blijven jaar na jaar bij dezelfde energiemaatschappij omdat ze denken dat ze dan minder betalen omdat ze al zo lang afnemen. Niks is minder waar. Het kan zeker lonen om elk jaar even te kijken of het misschien weer wat goedkoper kan en door over te stappen krijg je vaak nog een leuke welkoms bonus waardoor het zeker de moeite waard kan zijn om over te stappen. Het kan je echt €300 of meer opleveren door jaarlijks even te vergelijken.