EK 2012

Jaren geleden, en dan bedoel ik ook echt jaren geleden, zoiets als 25 jaar geleden dus, kwam ik een boek tegen van ene Faith Popcorn. Smakelijke naam en interessant boek. Deze dame was en is een autoriteit op het gebied van het voorspellen van trends. Jarenlang houdt zij zich al bezig met voorspellen en blijkt er dan ook een waanzinnige goede kijk op te hebben. Ik bedoel dan niet in de zin van het betere glazenbol werk maar echt het serieuze werk. Tegenwoordig noemen we dat een trendwatcher maar dat woord bestond toen nog niet. Zij had wel kunnen voorspellen natuurlijk dat het zo zou gaan heten. Maar dat even ter zijde.

Ze was en is zo befaamd hierom dat ze boek na boek vol schreef over wat zou komen op de korte maar ook lange termijn. Managers van multinationals komen naar haar bedrijf toe om met haar te praten tegen een, zonder twijfel, waanzinnig uurtarief om zo te ontdekken wat de nieuwste trends gaan worden. Met deze informatie kunnen ze hun businessplannen af stemmen op haar glazen bol gevoel. Euhh sorry, haar visie natuurlijk.

Ik las uiteindelijk haar hele boek en was zoals de Duitsers zeggen Begeistert over haar gave. Het is simpel. Als je nou maar haar ideeën over wat zou gaan komen volgde dan zou succes als vanzelf moeten komen. Snap je?

Maar nu is de vraag, is dat zo? Is het zo dat iemand kan vertellen/voorspellen welke trends gaan komen? Waarop baseert iemand dat dan? Is het logisch nadenken, is het een gave waarvoor je in de Middeleeuwen nog op de brandstapel eindigde. Of kan iemand zoveel aanzien hebben dat hij, in dit geval zij, op haar woord geloofd en gevolgd word. Is dit een geval van self fulfilling prophecy? Ik denk het wel.

We zien dit de laatste paar jaar sterk gebeuren met onze economie en let wel ik ben geen econoom maar een gewone boerentrien die logisch nadenkt. Roept een man met aanzien ’die bank deugt niet’ haalt iedereen zijn geld daar weg. Roept een econoom het zijn financieel onzekere tijden en wat staat ons nog allemaal te wachten, dan koopt niemand meer een nieuw huis, die nieuwe keuken, badkamer of laat die mooie aanbouw plaatsen. Roept de volgende ‘de huizenprijzen gaan nog met zo’n  x% dalen’ dan gebeurt dat ook. Waarheid of self fulfilling prophecy?

Dat is eigenlijk een angstig gegeven toch of niet? Misschien moet een aantal mensen, die geliefd zijn, populair of geloofwaardig eens wat vaker roepen dat het echt goed komt en dat er een stijgende lijn in zit. Dat doen moeders ook tegen hun kinderen als ze examen moeten doen. Die zeggen ook, ik geloof in je en je kunt het. Heeft alles te maken met het geloven in iemand en ze vertrouwen geven. Zeg dat de toekomst er goed uitziet. Wie weet wat het effect is. Positief zijn.

Vorig jaar was er een goed voorbeeld van ook zo iemand met aanzien die geliefd en door iedereen geloofd werd. Dat was octopus Paul. Ken je hem nog? Iedereen en dan werkelijk iedereen geloofde die mosseletende inktsproeiende 8 armige calamaris. Hij voorspelde iedere wedstrijd van het WK voetbal en had het bijna altijd goed. Bijna.

Toen kwam dé finale. Nederland – Spanje en wat voorspelde deze hersenloze bandiet… Nederland verliest. Voilà en daar was het. Voorspelling of self fulfilling prophecy???? Handig toch zo’n glibberige griezelige trendwatcher in een bak water die niet eens voor zijn eigen eten hoeft te zorgen. Nadenken en geloven hoefde niet meer want Paul had gesproken en iedereen ‘wist’ al Nederland gaat verliezen.

Nu is er een nieuwe Paul. Die heet Citta en is een olifant. Een OLIFANT!!!! Een olifant heeft niets met voetballen. Die kan alleen met die onnozele enorme grijze lompe voet op een bal gaan staan en deze pletten. Verder weet niets. Echt niet. Dan schijnt er ook nog een paranormaal varken te zijn. Alstublieft zeg. Een kotelet die wel even de uitslagen zal voorspellen. Serieus?

Ik zeg er is maar één deskundige op EK 2012 gebied die exact voorspelt wie er kampioen word. Die deskundige ben ik. Ik weet het, ik geloof en voel al kijkend in mijn glazen popcornpan dat Nederland dit EK 2012 gaat winnen. Zeker weten want wat Faith Popcorn en octopus Paul kunnen kan ik nog veel beter.

Ik zeg, Lets go boys, jullie kunnen het en wij geloven allemaal in jullie. Nederland kampioen EK 2012. En zo is het.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.